HR
RATNE ŠTETE NA MUZEJIMA I MUZEJSKOJ GRAĐI U HRVATSKOJ
  • Gradovi
  • Muzeji
  • Zbirke
  • Šteta

ZAGREB
Končarev Kraj – Memorijalni muzej Rade Končara

23431 Plitvička jezera / Končarev kraj
U sastavu: HRVATSKI POVIJESNI MUZEJ
Vrsta muzeja: memorijalni
Osnovan: 1959.


Kategorija muzejske građe: C
Kategorija muzejske zgrade: C
Broj inventirane građe: 150
Stalni muzejski postav u rodnoj kući Rade Končara, gdje je u prizemnim prostorima biografski dio postava s fotografijama, dokumentima i osobnim predmetima dok je na katu autentični stambeni ambijent sa namještajem i etnografskim predmetima iz Končareva života, iz razdoblja prije Drugoga svjetskog rata, kad se još živjelo na tradicijski način.
Muzej je bio na okupiranom području od rujna 1991. do kolovoza 1995., nedostupan muzejskim djelatnicima i službi zaštite.

Zaštita:

Nije bilo moguće evakuirati građu, koja je inventirana u sklopu Muzeja revolucije, odnosno Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu.
INFORMACIJE O MUZEJU TIJEKOM OKUPACIJE
* Nema informacija o stanju zbirke tijekom okupacije.
Tek nakon oslobođenja, u kolovozu 1995., utvrđene su štete na zgradi i muzejskoj građi.

Štete na zgradi:


Zgrade su zatečene u relativno dobrom stanju, osim potpune zapuštenosti. Utvrđena su manja oštećenja: pokidani su žljebovi, provalama su oštećeni mehanizmi za zatvaranje vrata, razbijena su prozorska stakla, nedostaju dva prozorska krila. Devastirano je ognjište (greda sa nabojem od zemlje) i električni ormarić s razvodnom pločom.
Okućnica je zapuštena, zarasla u visoku travu i korov, a posvuda su razbacani predmeti: posuđe, odjeća i vojni rekviziti.

Štete na građi:


Pregledom i revizijom građe utvrđeno je da određeni broj predmeta nedostaje. Manji broj predmeta je fizički oštećen, dok je tekstil u izrazito lošem stanju zbog dugotrajnog neprovjetravanja i izloženosti vlazi i glodavcima.
Utvrđen je nestanak predmeta iz biografskog i etnografskog dijela postava i to nekoliko komada namještaja, etnografskog tekstila te osobnih predmeta R. Končara.

Zbirke:

Etnografska zbirka - nestalo je 22 predmeta i oštećena su 3 predmeta.

Zbirka oružja - nestao je 1 predmet.

Memorijalna/dokumentarna zbirka - nestalo je 16 predmeta.

 

Više o oštećenim zbirkama►

Rodna kuća narodnog heroja Rade Končara u Končarevom Kraju. (snimio Z. Jovanović, 1985.)

copyright © MDC 1997.-2019.